Allergisen nuhan hoito

Antihistamiinit lievittävät jonkun verran kaikkia allergisen nuha oireita. Nenän tukkoisuus hoidetaan yleensä kortisonipohjaisilla nenäsumutteilla. Silmäoireet hoidetaan antihistamiinitipoilla tai tulehdusta hillitsevillä tipoilla. Allergisen nuhan hoidon voi aloittaa omatoimisesti. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos oireet eivät lievity tai ne pitkittyvät, tai on kyse lapsesta.

Kortisonipohjainen suihke vähentää paikallista tulehdusta nenän limakalvoilla. Osan näistä nenäsuihkeista saa reseptittä apteekista. Lääkäriltä on hyvä hakea resepti, jos näitä lääkkeitä tarvitaan päivittäin pitkiä jaksoja. Tärkeää nenäsuihkeen käytössä on oikea annostelu ja säännöllinen käyttö. Kortisonipohjaisen nenäsuihkeen teho näkyy vasta noin viikon säännöllisen käytön jälkeen, ja sn käyttö kannattaa aloittaa jo ennen kuin nenä on täysin tukossa.  Antihistamiinitablettien teho alkaa nopeasti (muutamassa tunnissa), eikä niitä tarvitse käyttää ennakoiden. Tärkeinä on hoitaa oireet riittävän tehokkaasti ja säännöllisesti. Suihkeet saattavat pitemmässä käytössä kuivattaa nenän limakalvoja. Kuivuutta voi lievittää nenähuuhtelukannulla tai lääkkeettömillä nenäsuihkeilla, kuten esimerkiksi keittosuolasuihkeilla.

Nenän tukkoisuuteen tarkoitettuja, limakalvoja supistavia nenäsuihkeita (Otrivin, Nasolin, Vicks, Naso- ratiopharm) ei tulisi käyttää viikkoa pidempään. Ne eivät hoida allergista nuhaa, vaan avaavat tukkoista nenää.

Raskaana olevalle suositellaan ensisijaisesti kortisonipohjaisia suihkeita. Jos tuntuu siltä, että paikallishoito ei riitä, antihistamiineista löytyy turvallisia vaihtoehtoja (loratadiini, setiritsiini).