Anafylaksian hoitoon liittyvät haasteet

Jos sinulla tai lapsellasi on riski saada anafylaksia, pidä adrenaliiniruiske aina mukana ja opettele sen käyttö etukäteen.

Anafylaksian hoito on sitä tehokkaampaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa annetaan adrenaliinia, joten aina ei käytännössä voi jäädä odottelemaan, etenevätkö allergiset oireet ja ilmaantuuko esimerkiksi nokkosihottuman lisäksi muita oireita.

Milloin siis tulisi antaa adrenaliiniruiske? Jos on tiedossa, että henkilö on aiemmin saanut anafylaksian tai hänellä on todettu merkittävä riski siihen, adrenaliinia on hyvä antaa heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.

Kaikki, joille lääkäri on määrännyt varalle adrenaliiniruiskeen, on opetettava kädestä pitäen käyttämään sitä.  Lasten kohdalla tämä koskee sekä lapsen huoltajia että isompia lapsia, jotka voivat käyttää annostelijaa itse. Myös muita lapsesta huolehtivia on opastettava riittävästi käyttämään adrenaliiniruisketta oikein.

Vältä virheet

  • Adrenaliiniruiske ei ole mukana. -> Pidä mukana aina kaksi ruisketta.
  • Adrenaliiniruisketta ei osata käyttää. -> Harjoittele riittävästi!
  • Vaikka adrenaliini on mukana, sitä ei käytetä tai sitä ei anneta ajoissa. -> Opi tunnistamaan oireet - älä viivyttele - adrenaliinin antaminen on turvallista.
  • Adrenaliinin sijaan annetaan vain antihistamiinia tai suun kautta kortisonia. -> Anafylaksian ensisijainen ja tehokkain hoito on lihakseen annettava adrenaliini.
  • Adrenaliiniannos on liian pieni. -> Muista painon mukaiset annokset.
  • Adrenaliini pistetään väärään kohtaan, jolloin lääke ei pääse vaikuttamaan tarpeeksi nopeasti. -> Oikea pistoskohta on reiden ulkosyrjän lihakseen, ei ihon sisälle tai rasvakudokseen. Jos adrenaliinia annetaan ihon alle, eikä lihakseen, sen vaikutus alkaa neljä kertaa hitaammin.
  • Lääke on vanhentunut. Vanhentuneen lääkkeen teho heikkenee merkittävästi. -> Tarkista lääkkeen väri ruiskeen ikkunasta. Jos se ei ole kirkas, sitä ei pidä käyttää. Pilaantunut adrenaliini muuttuu vaaleanpunaiseksi tai ruskehtavaksi. Tarkista kynän voimassaolo ja lääkkeen väri säännöllisesti.

 

Sivua päivitetty: 20.12.2022