Ripsienpidennykset ja rakennekynnet

Ripsienpidennyksien ja rakennekynsien kiinnityksessä käytetty akrylaatti voi aiheuttaa herkimmille vakavia allergiaoireita.

Akrylaatti on erittäin voimakas ärsyke niin iholle kuin hengitysteille. Se voi aiheuttaa laaja-alaisia ihottumaoireita, jopa omien kynsien tai ripsien irtoamisen. Akrylaatin voimakas tuoksu voi myös aiheuttaa kiinnitysvaiheessa oireita astmaatikoille ja tuoksuyliherkille.

Irtoripset ja rakennekynnet kannattaa poistattaa heti, jos ne aiheuttavat kutinaa tai muita oireita. Lääkärissä käynti on paikallaan, jos oireet ovat voimakkaat. Rakennekynsiä ja ripsienpidennyksiä saatetaan tehdä ilman kattavaa koulutusta ja ilman kunnollista tietoa tuotteista ja niiden herkistävyyksistä. Maahantuojat järjestävät päivän mittaisia kursseja, minkä jälkeen osallistuja voi aloittaa liiketoiminnan.

Jos ripsienpidennykset tai rakennekynnet on joka tapauksessa päätetty hankkia, kannattaa etukäteen tutustua palvelujen tarjoajiin ja arvioida liikkeen hygieniataso ja ammattitaito  [1,2,3,4,5].

Rakennekynnet eivät ole keino peittää huonokuntoisia kynsiä. Omien käsien iho tai kynnet saattavat rakennekynsien myötä mennä entistä huonompaan kuntoon.

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ihonhoidon ja kosmetiikan tuoteneuvonta antaa yksityiskohtaista tuotetietoa: www.kosmetiikka-allergia.fi, kosmetiikka@allergiahelsinki.fi

Lisätietoa

Lue lisää akrylaateista

Lataa miniopas: Ripsienpidennykset ja rakennekynnet (PDF)


Kirjallisuutta:

  1. Sánchez-Pujol MJ, Docampo-Simón A, Sánchez-Herrero A, et al. Allergic contact dermatitis caused by an acrylic nails kit for domestic use. Dermatitis. 2020;31(4):e27-e28.
  2. Le Q, Cahill J, Palmer-Le A, Nixon R. The rising trend in allergic contact dermatitis to acrylic nail products. Austr J Dermatol. 2015;56(3):221-223.
  3. Bhargava K, White JM, White IR. Eyelid allergic contact dermatitis caused by ethyl cyanoacrylate-containing eyelash adhesive. Contact Dermatitis. 2012;67(5):306-307.
  4. Shanmugam S, Wilkinson M. Allergic contact dermatitis caused by a cyanoacrylate-containing false eyelash glue. Contact Dermatitis. 2012;67(5):309-310.
  5. Pesonen M, Kuuliala O, Henriks-Eckerman ML, Aalto-Korte K. Occupational allergic contact dermatitis caused by eyelash extension glues. Contact Dermatitis. 2012;67(5):307-308.

Sivua päivitetty: 20.2.2024