Mitä tietoa etsit?

Luonnonhartsi

Meripihkanvärinen luonnonhartsi eli kolofoni (INCI: Colophonium, eng. resin, rosin) on puunjalostusteollisuuden sivutuote, jota saadaan esimerkiksi mäntyöljytärpätin valmistuksessa.

Luonnonhartsia saadaan myös havupuiden pihkasta tai uuttamalla männynkannoista. Luonnonhartsit sisältävät erilaisia hartsihappoja, kuten abietiinihappoa. 

Noin viisi prosenttia suomalaisista saa allergisen kosketusekseeman luonnonhartsista. Luonnonhartsi on ihoa herkistävä aine. Luonnonhartsi on myös ammattiperäisen astman aiheuttaja, jonka mekanismia ei tunneta. Hartsiallergisilla jo pieni määrä luonnonhartsia voi aiheuttaa oireilua, kuten ihottumaa ja kutinaa iholla.

Luonnonhartsiallergian kehittymiseen vaikuttavat altistumisaika, hartsin kemiallinen koostumus, altistumispitoisuus, altistumisreitti ja ihon kunto. Luonnonhartsille voidaan herkistyä esimerkiksi laastarin kautta. Hartsiallerginen saa laastarista ihottuman kosketuskohtaan. Luonnonhartsin allergisoiva ominaisuus riippuu sen lähteestä, tuotantotavasta, säilytyksestä ja käsittelystä. Tutkimusten mukaan 5-30 prosenttia hajusteallergisista reagoi lapputesteissä myös luonnonhartsille. Tämä johtuu siitä, että luonnonhartsi sisältää samoja bentsoehapon ja kanelihapon yhdisteitä kuin hajusteet.

Hartsia voi olla esimerkiksi liimoissa, lakoissa, eristeissä, painomusteissa, hartsipitoisissa kuitukankaissa, laastareissa, purukumin perusmassassa, mäntysuovassa, kosmetiikassa, kuten joissakin ripsiväreissä ja mehiläisvahaa sisältävissä voiteissa sekä säärikarvanpoistovahoissa sekä irtoviiksien liimassa. Ripsiväreistä löytyy luonnonhartsiallergisille sopivia vaihtoehtoja. Ripsiväreissä luonnonhartsi on voitu korvata synteettisillä hartseilla, kuten akrylaateilla.

Sivua päivitetty: 11.6.2019