Mitä tietoa etsit?

Luonnonhartsi

Luonnonhartsi eli kolofoni on puusta, erityisesti mäntypuusta saatava monimutkainen yhdistelmä. Luonnonhartsi löytyy kosmetiikkatuotteiden ainesosaluettelosta nimellä colophonium (tai rosin, resin).

Luonnonhartsia saadaan havupuiden pihkasta tai uuttamalla männynkannoista. Sitä syntyy puunjalostusteollisuuden sivutuotteena. Luonnonhartsit sisältävät erilaisia hartsihappoja.

Hartsia voi olla esimerkiksi laastareiden liimoissa, lakoissa, purukumin perusmassassa, mäntysuovassa, kosmetiikassa, kuten joissakin ripsiväreissä ja mehiläisvahaa sisältävissä voiteissa sekä säärikarvanpoistovahoissa. Ripsiväreistä löytyy luonnonhartsiallergisille sopivia vaihtoehtoja. Luonnonhartsi on voitu korvata synteettisillä hartseilla, kuten akrylaateilla. 

Luonnonhartsi on ihoa herkistävä aine. Noin viisi prosenttia suomalaisista saa allergisen kosketusihottuman luonnonhartsista. Joillekin jo pieni määrä luonnonhartsia voi aiheuttaa oireilua, kuten ihottumaa ja kutinaa iholla. Luonnonhartsi voi olla myös ammattiperäisen astman aiheuttaja.

Luonnonhartsiallergian kehittymiseen vaikuttavat altistumisaika, altistumispitoisuus, altistumisreitti ja ihon kunto. Luonnonhartsille voi herkistyä esimerkiksi laastarin liimasta, jolloin laastarista tulee ihottuma kosketuskohtaan. Tutkimusten mukaan 5-30 prosenttia hajusteallergisista reagoi lapputesteissä myös luonnonhartsille. Tämä johtuu siitä, että luonnonhartsi sisältää samoja bentsoehapon ja kanelihapon yhdisteitä kuin hajusteet.

Sivua päivitetty: 22.8.2021