Siedätyshoito

Siedätyshoito on allergian syynmukaista hoitoa. Hoidon tarkoituksena on totuttaa ja siedättää elimistö allergiaa aiheuttavaan aineeseen.

Siedätyshoitoa on saatavilla siitepöly-, eläin-, ja pölypunkkiallergianhoitoon. Siedätyshoitoa on saatavilla siitepöly-, eläin-, ja pölypunkkiallergianhoitoon. Siedätyshoitoa annetaan myös vakavaan pistiäisallergiaan (ampiainen, mehiläinen).

Siedätyshoitomuotoja on tällä hetkellä pistos-, kielenalustabletti- ja kielenalusliuoshoito. Siedätystä annetaan pistoksina koivu-, heinä-, koira-, kissa- ja hevosallergian hoitoon. Kielen alle laitettavaa tablettihoitoa saa heinä- ja pölypunkkiallergiaan ja kielen alle annosteltavaa liuoshoitoa koivuallergiaan. Allergisen nuhan siedätyshoito kestää noin 3 vuotta.

Siedätyshoitoarvioon voi hakeutua lääkärin lähetteellä perusterveydenhuollosta tai työterveyshuollosta. Hoitoa saa myös useilla yksityisillä lääkäriasemilla. Siedätyshoitoarviossa päätetään yhdessä lääkärin kanssa sopivin hoitomuoto. Siitepölyallergian siedätyshoidot aloitetaan pääsääntöisesti syksyllä, joten arvioon kannattaa hakeutua hyvissä ajoin loppukesästä.  Eläin- ja pölypunkkisiedätyshoitoa voidaan aloittaa vuodenajasta riippumatta. Pistoshoito toteutetaan terveydenhuollon yksikössä. Pistokset annetaan olkavarteen ihon alle aluksi 1 - 2 viikon välein useimmiten 7 viikon ajan ja sen jälkeen noin 4 - 8 viikon välien kolmen vuoden ajan. Kielen alle annosteltavan tabletin ensimmäinen annos otetaan terveydenhuollon yksikössä, sen jälkeen tabletti otetaan kotona päivittäin kolme vuotta. Kielenalusliuoshoito on uusi hoitomuoto Suomessa, joka vaatii vielä lääkärin kirjoittaman erityislupahakemuksen ja B-lausunnon. Esimerkiksi koivuallergian hoitoon tarkoitettu liuos tiputetaan kielen alle kausiluonteisesti viiden kuukauden ajan (tammi-toukokuu) kolmen peräkkäisen vuoden ajan. Kielenalusliuoshoito aloitetaan terveydenhuollon yksikössä, mutta jatketaan kotona lääkärin ohjeiden mukaan.

Siedätyshoidon teho on yksilöllinen, mutta se voi vaikuttaa jo ensimmäisenä hoitovuotena. Kolmen vuoden jälkeen osa saattaa tulla kokonaan oireettomiksi. Joillakin oireet palaavat vuosien varrella, mutta harvoin tarvitaan toista hoitojaksoa.