Allergia- ja astmaliitto: Hyväkuntoistakin ihoa pitää hoitaa

17.8.2015

Useimpien iho voi hyvin kesän jälkeen. Kesäinen ilma on yleensä iholle suotuisa, ja atooppinen iho vahvistuu auringosta. Hyväkuntoinen iho ei oireile ja silloin sen hoito unohtuu. Allergia- ja astmaliitto kehottaa ylläpitämään ihon hyvää kuntoa.

Allergia- ja astmaliiton mukaan hyväkuntoisen ihon perushoito on helpompaa kuin tulehtuneen tai ärtyneen ihon parantaminen. Siksi ihoa kannattaa hoitaa säännöllisesti, vaikka se ei oireilisi.

- Hyväkuntoinen iho ei muistuta itsestään. Siksi moni herkkäihoinen havahtuu ihonhoitoon vasta hilseilyn, kutinan tai kirvelyn alkaessa, toteaa allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

- Ihoa hoidetaan parhaiten säännöllisesti rasvaamalla. Voidetta tulisi käyttää riittävästi, jotta siitä on iholle hyötyä. On hyvä myös muistaa, että hiki ja lika ärsyttävät ihoa, Marjo Tähtinen ohjeistaa.

Jos iho on päässyt kuivumaan, sitä hoidetaan tehostetulla rasvauksella. Kuivalle, hilseilevälle iholle käytetään paksua voidetta, joka taputellaan suihkun jälkeen kostealle iholle. Allergia- ja astmaliitto kehottaa kääntymään lääkärin puoleen, jos ihon rasvaus ei riitä.

Perustuotteet sopivat myös herkälle iholle
Apteekeissa ja päivittäistavarakaupoissa on laaja valikoima voiteita, jotka sopivat myös atooppista ihottumaa sairastaville tai herkkäihoisille. Normaaliin ihonhoitoon ei siis välttämättä tarvita erityistuotteita.

- Valitse voide oman mieltymyksen ja ihon kunnon mukaan. Iho kuivuu ilmojen viilentyessä, joten syksyn edetessä kannattaa kokeilla hieman paksumpia voiteita. Kevyemmät voiteet hyödynnetään suihkussa saippuan sijaan, allergianeuvoja Marjo Tähtinen ohjeistaa.

- Herkkäihoisen on hyvä kiinnittää huomiota tuotteen hajusteettomuuteen, koska hajusteissa on usein herkistäviä ainesosia. Hajusteettomia tuotteita on markkinoilla laaja valikoima, esimerkiksi Allergiatunnuksella varustetut tuotteet ovat aina hajusteettomia, Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta vinkkaa.

Allergia- ja astmaliitto tähdentää, että hajusteallergia ja tuoksuyliherkkyys ovat kaksi eri asiaa. Hajusteallerginen tai herkkäihoinen reagoi hajusteisiin ihollaan, kun jokin hajusteen sisältämä ainesosa ärsyttää ihoa. Tuoksuyliherkkyydessä oireet aiheutuvat tuoksujen tai hajujen hengittämisestä, eivät ihokosketuksesta.

Lisätietoja toimituksille
Allergianeuvoja Marjo Tähtinen, p. 040 1522 024
Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, tiedotus@allergia.fi
 

 

Sivua päivitetty: 17.8.2015