Astma

Pef-arvot ja astmahoidon epätasapaino

3.5.2012 klo 19:28:44
Irkku
Meillä on ollut lapsella astma vauvaiästä asti, alkoi oireilla keuhkoputkentulehduksen jälkeen lapsen ollessa 3kk mutta astmadiagnoosi tehtiin vasta tämän ollessa 9kk. Hoidon kanssa olemme ehtineet vaikka mitä, onhan lapsi jo kohta 10v mutta yksi asia on unohtunut aina kysyä kontrolleissa käydessä.

Lapsen astma on todettu vaikeahkoksi, ts jo pitkään tällä on ollut hoitavana lääkityksenä symbicort + singulair, lisänä siitepölyaikaan zyxal. Lisälääkkeenä pahenemisvaiheissa on mennyt pulmicort ja kohtauslääkityksenä on bricanyl. Nyt todettiin jälleen että joka keväiseen ja syksyiseen tapaan hoitotasapaino on hunningolla ja pääsemmekin toteuttamaan uutta hoitosuositusta, ts bricanyl hoitavan lääkkeen alle vartti aiemmin kahden viikon ajan.

Se, mitä en tunnu muistavan koskaan kysyä kontrollikäynneillä, on lapsen pef-arvojen epäsuhta verrattuna viitearvoon ja etenkin näiden epäsuhta verrattuna hoitotasapainoon. Lapsi puhaltaa 240-260 pef-mittarilla kun tämän koon ja iän mukaan viitearvo on 220 eli puhallukset on todella hyviä. Silti hoitotasapaino on hunningolla eli siis mitä? Kuvaako pef-arvo vain uloshengityskapasiteettia ja miten se on mahdollista? Eikö ulos tule tarkalleen se joka menee sisäänkin?

Re: Pef-arvot ja astmahoidon epätasapaino

4.5.2012 klo 10:46:34
Judith
Viitearvot ovat viitearvoja ihan syystä. Ne eivät tarkoita, että kaikilla tietyn ikäisillä ja kokoisilla pitäisi olla samat arvot. Astmassa on kyse PEF-arvojen voimakkaasta vaihtelusta, eikä siitä kuinka korkeat arvot ovat. Potilaan aamu- ja iltapuhallusarvoja verrataan siis toisiinsa, ei muiden potilaiden arvoihin.

Omat arvoni ovat viitearvoja selkeästi korkeammalla, erityisesti nyt, kun yleiset viitearvot ovat alentuneet. Silti olen astmaatikko, ja PEF-arvoni ovat jonkin verran alentuneet jo silloin, jos ne ovat yleisten viitearvojen tasalla. Lääkityksen kanssa parhaat PEF-arvoni ovat parin vuoden aikana nousseet vielä aiemmasta, eli PEF-arvoni ovat yllättävän korkealla kun voin hyvin. Viitearvo minun kokoiselleni on ilmeisesti 430, mutta puhallan parhaimmillaan 500.

Lääkäriltä kannattaa kysyä oma PEF-tavoitearvo, ja seurata sitä mieluummin kuin yleisiä viitearvoja. Oma tavoitearvo selvitetään seuraamalla tilannetta ja vointia tarpeeksi pitkään PEF-mittarin kanssa. Kannattaa myös varoa lääkäreitä, jotka arvioivat potilaan tilaa tuijottamalla viitearvoihin. Teillä näyttäisi olevan hyvä lääkäri :)

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi :)

Re: Pef-arvot ja astmahoidon epätasapaino

24.5.2012 klo 12:40:59
Kaisla
Lapsen PEF-arvoihin vaikuttaa sukupuoli ja pituus.
Meillä tyttö 129 cm ja on viime aikoina puhaltanut 210-240. Siitepölyt vaikuttavat tähän ja flunssan aikana PEF on laskenut arvoihin 180-190.