Auringon säteily

Auringolle altistumista tapahtuu suoran auringon valon lisäksi hajasäteilystä ja pinnoista heijastumisesta.

Vedestä, hiekasta, lumesta ja jäästä heijastuu säteitä ja lisäksi vesi läpäisee auringonsäteitä. Tämän vuoksi veden äärellä ollessa ja uidessa iho palaa helposti.

Vuoristossa iho palaa herkemmin koska pienempi osa säteilystä on ehtinyt sirota ympäristöön kuin lähempänä merenpintaa oltaessa.
 
Iho voi palaa pilviselläkin säällä. Ohut pilvikerros päästää läpi suurimman osan auringon säteilystä, koska UV-säteet siroavat niin, että UV-valoa tulee tasaisesti koko taivaalta. Tuulisella säällä tuulen viilentäessä ihoa voi auringonsäteiden polttava vaikutus jäädä huomaamatta.

Keskipäivällä eli klo 11-15 välillä auringon säteily on voimakkainta. Ilmatieteen laitoksen ilmoittama UV-indeksi antaa lisätietoa suojautumistarvetta arvioitaessa. Indeksi kannattaa tarkistaa päivittäin erityisesti kesäaikaan ja aina matkustaessa aluille, jossa voi saada enemmän aurinkoa. Indeksin ollessa vähintään kolme, on syytä suojautua auringon säteilyltä.

Jos iho kuitenkin palaa

  • viilennä kylmällä vedellä
  • kosteuta iho jääkaappikylmällä perusvoiteella tai käytä tarvittaessa kortisonivoidetta
  • juo runsaasti vettä
  • ota tarvittaessa tulehduskipulääkettä
  • suojaudu auringolta kokonaan, kunnes iho on parantunut, ja muista, että iho palaa herkästi uudelleen
  • jos lapsella on ihon palamisen lisäksi huono olo ja yleisoireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumetta, tulee lääkäriin hakeutua viipymättä

 

Sivua päivitetty: 30.10.2018