Varusteet kuntoon ja liikkumaan, myös talvella!

Tommi Yläkangas

7.1.2016

Talvi tuo mukanaan viilenevät kelit, lumen sekä lumen myötä talviliikuntalajit. Hiihto, luistelu ja laskettelu ovat hyviä esimerkkejä talviliikuntalajeista, jotka soveltuvat hyvin myös astmaatikolle, kunhan muutama perusasia on kunnossa.

Talviliikunnassa vaatetuksen ja varusteiden merkitys korostuu. Kun varustautuu kelin mukaisesti, voi useimpia talviliikuntalajeja harrastaa ongelmitta. Erityisen tärkeää on muistaa suojata kaula ja kasvot, jotta kylmä ei pääse ärsyttämään herkkiä keuhkoputkia.

Huomionarvoinen asia on myös hengitysilman lämmittimen käyttäminen. Sen käyttöä kannattaa harkita siinä vaiheessa, kun lämpötila laskee alle kuuden pakkasasteen ja hengitysilman kylmyys alkaa tuottaa vaikeuksia. Lämmittimen avulla liikkuminen onnistuu melko kylmässäkin kelissä, joskin rankemmat lenkit on syytä tehdä maltillisissa pakkasasteissa. Omaa kehoa kannattaa kuitenkin aina kuunnella ja liikkua sen antamien viestien mukaisesti, sanoivat suositukset mitä tahansa.

Mikäli ulkolajit eivät talvella syystä tai toisesta houkuttele, on tarjolla myös monia hyviä sisäliikuntavaihtoehtoja. Kuntosalit, monitoimitalot ja kuntokeskukset tarjoavat hyvän ympäristön liikkumiseen myös kovemmilla pakkasilla. Paikallisiin liikuntamahdollisuuksiin kannattaa tutustua paikallisyhdistyksen, liikuntaseurojen, liikunta-alan yritysten sekä kunnan liikuntapalveluiden nettisivujen kautta. Kokeilemalla itselle sopivin laji löytyy varmasti.

Aktiivista vuoden alkua!

Tommi Yläkangas
Liikuntasihteeri
Allergia- ja Astmaliitto ry

 

Lähetä kommentti

Kommentit

  • x 8 vuotta sitten

    Vai että kelit vähän viilenemässä! Koko Suomessa ollaan oltu tuota blogia kirjoitettaessa yli -25 C pakkasissa, se ei todellakaan ole enää mikään hengityssairaiden ulkoilukeli, saati raskaan liikunnan edes millään hengitysilmanlämmittimen avulla. Allergialiitto se vain suosittelee liikkumaan paukkupakkasissa, vaikka se on todellakin vaikeaa astmaatikoille. Toinen liitto sentään tietää kertoa, että hengitysilmanlämmittimen kanssa on raskaampaa hengittää eikä vähättele muutenkaan hengitysoireita. Allergialiitolla ei ole edes mitään ajankohtaista otsikkoa kylmän sään vaikutuksista.

Sivua päivitetty: 7.1.2016