Hae Allergiatunnusta!

Usein kysyttyä

Sisältääkö kokolattiamatto asbestia?

Asbesti kiellettiin vuonna 1994. Nykyään asbestille altistutaan pääasiassa korjausrakentamisessa, saneerauksissa tai asuntojen huoltotöissä. 

Nykyajan kokolattiamatto, joka on saanut Allergiatunnuksen, tarkoittaa että kyseessä on: 

  • tekstiilipalamatto eli irtoasennettava palamatto, jotka ovat joko 100% lyhyttä tiivisnukkaista nailonia tai polyamiditekstiilikuitua.
  • niissä on polyolefiinipohjainen tai CQuestBio-biokomposti (osassa käytetty PVB:tä, joka on kierrätetyllä auton tuulilasin välissä olevalla kalvolla tehtyä materiaalia) pohjakerros, joka voidaan kierrättää 100%sesti osana omaa tuotantoprosessia.
  • tuotteet ovat puolueettomasti testattu ja osoitettu, etteivät ne sisällä haitallisia orgaanisia yhdisteitä, karsinogeenejä, raskasmetallivärejä, emissiopäästöjä (TVOC, VOC, SVO)
  • mattojen pölynsidontakyky on erinomainen ja ne voidaan puhdistaa imuroinnin lisäksi kuivapesulla
  • tekstiilipalamattojen etuna on myös hyvä ääneneristävyys

Miksi tuotteessa tai pakkauksessa ei ole Allergiatunnusta vaikka tuote on mainittu Allergiatunnus internetsivuilla?
Yrityksillä on mahdollisuus valita Allergiatunnuksen käyttöpaikka. Tästä syystä esimerkiksi kansainvälisissä tuotemerkeissä tunnus ei esiinny välttämättä lainkaan tuotepakkauksessa, mutta sitä vastoin myymälämainonnassa, lehtimainoksissa, tv-mainoksissa tai muussa kampanjamateriaalissa.

Miksi tuotteessa on Allergiatunnus vaikka tuotetta ei ole mainittu internetsivuilla?
Jokaisella hyväksytyllä tuotteella on Allergiatunnuksen käyttöoikeus voimassa kerrallaan 2 vuotta. Jos tuotteessa ei tapahdu muutoksia, jotka vaikuttaisivat hyväksyntään myös jatkossa, toteutetaan käyttöoikeudesta aina 2 vuotinen jatkosopimus. Mikäli yritys kuitenkin luopuu Allergiatunnuksen käyttöoikeudesta (tuotteen valmistus lopetetaan tai koostumusta muutetaan tms.), heillä on oikeus Allergiatunnuksen käyttöoikeuden päättymisen jälkeen myydä Allergiatunnuksella varustetut tuotteet markkinoilta 4-6kk aikana. Mikäli tunnus esiintyy tuotteessa vielä tämän jälkeen, on kyseessä tunnuksen väärinkäyttö ja yritys saa tästä sakkosanktion.

Miten Allergiatunnuksen käyttöä valvotaan?
Yrityksen, jolla on tunnuksen käyttöoikeus tuotteissaan, tulee toimittaa Allergia-, Iho- ja Astmaliitolle ennakkoon hyväksyttäväksi kaikki markkinointi- ja mainosmateriaalit, tuotepakkaukset ja muut myynninedistämismateriaalit joissa Allergiatunnusta käytetään hyödyksi. Allergiatunnustuotteita ei myydä, mainosteta tai markkinoida vapaamuotoisin ja usein harhaanjohtavin termein (allergiaystävällinen, allergiatestattu, dermatologisesti testattu). Markkinoita valvotaan pistokokein ja aktiiviset kuluttajapalautteet ja -tiedustelut auttavat Allergia-, Iho- ja Astmaliittoa valvonnassa. Jokaisesta harhaanjohtavasta tai Allergaitunnusta muistuttavaa viestintää tai markkinointia koskevat toiminnot ilmoitetaan julkisesti uutiset-osiossa sekä mahdollisesti sosiaalisessa mediassa. 

Mitä etua on Allergiatunnuksesta?
Allergiatunnus auttaa valitsemaan tuotteita, jotka ovat asiantuntijoiden tutkimia ja läpikäymiä siten, että niiden ainesosiin ja materiaaleihin on perehdytty viimeisimmän tutkimustiedon valossa. Tuotteet eivät sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia ja soveltuvat käytettäväksi myös herkälle iholle, tuoksuherkälle, allergisille tai hengitystieoireista kärsivälle. Allergiatunnuskriteerit ohjaavat tuotevalmistajia toteuttamaan markkinoille yhä paremmin iholle sopivia ja hengitysteitä ärsyttämättömiä tuotteita. Allergiatunnustuotteet ovat aina hajusteettomia. Lisäksi tekstiiliä sisältävät tuotteet kestävät korkeapesulämpötilat (60C), jotta ne voi pestä puhtaaksi esim. iholta irtoavasta hilseestä, kankaisiin hiertyneistä ihorasvoista, hiestä jne. Ohjeistus koskee erityisesti vuodetekstiilejä, joissa matalapesulämpötilojen käyttö voi ylläpitää lakanat, tyynyt ja peitteet epähygieenisinä. 

Miksi ostamani Allergiatunnustuote ei joskus olekaan täysin hajuton?
 Allergiatunnustuotteet eivät saa sisältää hajusteita, joten tuotteen ainesosaluettelossa ei tule esiintyä sanoja parfum, aroma tai fragnance. Mikäli tuote selkeästi "tuoksuu" hajustetulle, tulee tuotteesta toimittaa palaute sekä Allergia- ja Astmaliitolle osoitteeseen markkinointi(at)allergia.fi että tuotteen valmistajalle. Allergiatunnuksen käyttöoikeussopimuksen piirissä tutkitaan aina tapauskohtaisesti, ettei tuotteen valmistuksen yhteydessä ole tapahtunut tuotannollinen virhe.

Tuotteiden raaka-aineilla on myös ns. ominaistuoksu. Allergiatunnustuotteissa valmistajat valitsevat mahdollisimman hajuttomia iho- ja hengitystieystävällisiä raaka-aineita. Pyykinpesuaineissa ns. hajuttoman saippuan ominaistuoksu on joskus tunnistettavissa, kyse on hyvin yksilöllisistä eroista. Pyykinpesunesteissä vastaavaa ominaisuutta ei ole tunnistettavissa. Hajusteeton ei välttämättä ole aina tästä syystä täysin hajuton. Ihminen tunnistaa eri hajut eri tavoin.