Palkokasvit

Maapähkinä, lupiini ja soija aiheuttavat palkokasveista useimmin allergisia oireita. Ne voivat myös reagoida ristiin keskenään.

Maapähkinä

Maapähkinä on yleisin allergiaa aiheuttava palkokasvi. Suomessa sitä käytetään lähinnä paahdettuna ja erilaisissa pähkinäsekoituksissa sellaisenaan sekä välipalapatukoissa ja muissa välipalatuotteissa. Esimerkiksi USA:ssa maapähkinää käytetään eniten maapähkinävoin muodossa. Maapähkinäjauhon käyttö on lisääntynyt viime vuosina valmisruoissa ja puolivalmisteissa. Lisäksi maapähkinän proteiineja on merkittäviä määriä kylmäpuristetussa maapähkinäöljyssä, kuumapuristetussa ei.

Maapähkinässä on 32 eri valkuaista. Pääallergeenit, Ara h 1 ja Ara h 2 ovat varastoproteiineja. Niihin reagoi 70–90 % maapähkinäallergisista henkilöistä.

Lupiini

Sitä käytetään enenevästi jauhonparanteena etenkin Etelä- ja Keski-Euroopassa. Etelä-Euroopassa sitä käytetään maapähkinän tavoin paahdettuna. Allergiaoireet ovat samoja kuin maapähkinästä.

Keskimäärin 50–60 % maapähkinäallergisista saa oireita myös lupiinista ja päinvastoin.

Soija

Soija kuuluu hernekasveihin, ja osa soijan valkuaisaineista ristireagoi muiden palkokasvien kanssa (esimerkiksi herne, papu, linssit, maapähkinä, lupiini, apila). Voimakkaasti koivun siitepölyallergiset ovat usein allergisia myös soijalle.

Suurin osa soija-allergiareaktioista on IgE-välitteisiä, eli samoja kuin maapähkinästä ja lupiinista. Soija aiheuttaa lisäksi ei-IgE-välitteisiä oireita, jotka ovat pääasiassa vatsaoireita. Ristiallergian yleisyys maapähkinään on alle 10%. 

Ristiallergia siitepölyn kanssa ei tule esiin tavallisissa iho- tai verikokeissa. Kohonnut soijan IgE-arvo ei aina liity todelliseen soija-allergiaan, sillä monilla lehtipuille herkistyneillä kohonnut soija-IgE viittaa useimmiten ristireaktioon siitepölyjen kanssa. Allergeenikomponenttitutkimuksella saadaan tarkempi kuva herkistymisprofiilista ja vaikeiden reaktioiden riskistä

Muut palkokasvit

Herne, pavut, kikherne eli kahviherne ja linssi  ovat myös allergeenisia, mutta ne aiheuttavat oireita selvästi harvemmille kuin edellä mainitut kolme muuta palkokasvia. Ristiallergiareaktioita maapähkinään, lupiiniin ja soijaan on noin 5 %. Maapähkinä-, lupiini- ja soija-allergisten ei siis rutiininomaisesti tarvitse välttää muita palkokasveja.

Ristiallergia puupähkinöihin on yleistä (25–50 %) maapähkinäallergiassa, muissa vain satunnaisesti.

Lue lisää ristiallergioista

Lähde: Steinman H. Legumes, nuts & seeds. Allergy – Which allergens? Phadia AB, Uppsala 2008. / koonnut professori Matti Hannuksela

Sivua päivitetty: 5.12.2022