Korsallergi

Många atopiker utvecklar också pollenallergi. I Finland är de vanligast att patienten är allergisk mot björkpollen eller är gräsallergiker.

Med korsallergi avses att antikroppar som bildats mot pollen reagerar också på pro-teinerna i rå frukt och råa grönsaker (proteinerna har vissa gemensamma strukturer som mänskans immunförsvar kan identifiera). Då man äter dessa livsmedel får man symptom som huvudsakligen känns i munhålan, t ex sveda, svullna läppar och klåda. Symptomen kan också kännas i öronen. Detta kallas oral allergy syndrome. Symptomen kan också uppstå utanför munnen (snuva, ögonsymptom, nässelutslag, anafylaxi). Därför borde man hellre tala om matallergi som hänför sig till pollensensibilisering. Problemet fortsätter livet ut. Korsallergisymptomen är vanligtvis lindriga. Man kan äta frukt och grönsaker inom de ramar symptomen medger. Också årstiderna påverkar. Vintertid kan många pollen-allergiker äta produkter som de under pollentid får symptom av.

Vissa livsmedel, t ex nötter och kiwifrukt, kan ge svåra symptom och i värsta fall leda till anafylaxi. I så fall har personen kanske sensibiliserats också för andra proteiner än dem som ligger bakom den pollenrelaterade matallergin. De senaste åren har man identifierat särskilt LTP-allergi (lipid transfer protein). Detta avser proteiner som tål olika slags behandling, t ex upphettning eller nedfrysning, och som finns i växter. Dessa substanser orsakar också som tillredda svåra reaktioner. Sensibilisering och exponering för proteiner som hör till LTP-gruppen kan förvärra de atopiska eksemen hos vissa allergiker.

Den som sensibiliserats för pollen ska undvika färska frukter och rotsaker endast om de ger tydliga symptom. Nästan alla allergiker klarar av dessa livsmedel om de är kokta eller i form av saft. Avsikten med de listor och förteckningar över frukter, grönsaker och rotsaker som eventuellt ger symptom är endast att fästa mänskornas uppmärksamhet vid vissa livsmedel i de fall personen har fått symptom. Man kan ha nytta av allergitest om man söker orsaken till en besvärlig reaktion men man ska inte göra upp en förteckning över vilka livsmedel som ska undvikas på basis av s.k. pricktest. Allergikern märker nog själv vilka livsmedel han/hon ska undvika.

Exempel: om den som tillreder maten fått meddelande om att en person lider av morotsallergi kan det leda till att morot i alla former stryks från dagordningen fastän det kanske bara är rå morot som ger symptom.

Sivua päivitetty: 30.3.2015