Matallergi hos vuxna

Hos vuxna förekommer många former av matallergi. Ofta läggs grunden redan i barn-domen. Vanligast är matallergi som står i samband med pollenöverkänslighet. Minst fem procent av befolkningen lider av matallergi. Den svåraste formen av matallergi, anafylaxi, är däremot sällsynt och berör bara en liten del av matallergikerna.

Mekanismerna bakom matallergin

Tolerans, dvs. en upparbetad förmåga att tåla proteinerna i födan, uppstår då tarmarnas och kroppens immunförsvar utvecklas, vilket är något som borde ske redan i barndomen. Om man inte kan uppnå tolerans eller av någon anledning förlorar sin tolerans uppstår en allergi. Den vanligaste formen av matallergi är atopisk allergi. Personer med atopiska anlag kan lätt sensibiliseras så att de utvecklar IgE-klassade antikroppar mot olika substanser, t ex pollen eller något visst livsmedel. Kännetecknande för dessa atopiskt relaterade IgE-reaktioner är att symptomen snabbt dyker upp efter det man ätit, i regel inom några minuter eller högst någon timme. Symptomen kan t ex vara nässelutslag, att hyn rodnar, kräkning, magont, diarré eller att andningsvägarna sväller igen. I värsta fall kan symptomen leda till en anafylaktisk chock.

Vissa matallergiska symptom utvecklas långsamt, det kan t o m ta flera dagar innan man märker en reaktion. Om eksemet alltid förvärras och blir större jämfört med föregående dag eller om du får tarmsymptom som diarré eller magont efter att du ätit något visst födoämne är det skäl att utreda om det beror på matallergi. Eftersom sådana matallergiska mekanismer i regel inte är antikropps- utan cellburna, hjälper det inte att ta allergiprov.

Guide: Matallergi hos vuxna

Sivua päivitetty: 7.11.2016