Nokkosihottuma eli urtikaria

Nokkosihottuma eli urtikaria

Nokkosihottuma eli urtikaria on yleinen iho-oire, jota esiintyy 10–20 %:lla väestöstä ainakin kerran elämässä. Urtikaria jaetaan lyhytkestoiseen eli akuuttiin urtikariaan sekä krooniseen urtikariaan. Urtikarialle ei usein löydy syytä.

Lyhytkestoisen urtikarian aiheuttaja on yleensä infektio. Kroonisesta urtikariasta puhutaan jos oireet kestävät yli kuusi viikkoa. Akuutin ja kroonisen urtikarian lisäksi tunnetaan fysikaalisia urtikarioita, joita ovat muun muassa hikiurtikaria, piirtopaukamointi, paineurtikaria ja kylmäurtikaria. Fysikaalisessa urtikariassa ulkopuolinen ärsyke laukaisee ihon nokkospaukamat.

Urtikarian toteaminen ja tutkimukset

Urtikaria todetaan oireiden perusteella. Tyypillisin oire on voimakkaasti kutisevat ja nopeasti nousevat paukamat, joiden ympäristö saattaa punoittaa. Kutina ilmaantuu yleensä ennen paukamointia. Paukamat painuvat pois muutamassa tunnissa, jolloin myös kutina lakkaa. Nokkosihottuman lisäksi saattaa ilmaantua myös paikallista turvotusta. Mikäli paukamat kestävät samassa kohdassa yli vuorokauden ajan, on kyseessä jokin muu kuin nokkosihottuma. Urtikariaan ei liity rakkuloita tai ihon haavautumista.

Urtikarian hoito

Urtikarian ensisijainen hoito on antihistamiini. Mikäli lääkitys helpottaa tilannetta, voi oireiden häviämistä odottaa muutaman kuukaudenkin ajan. Kutinan hoitoon voi käyttää kortisonivoidetta. Ihoa voi viilentää kylmäpakkauksella kutinan helpottamiseksi. Oireita aiheuttavaa tai pahentavaa tekijää tulee välttää osana hoitoa. Fysikaalisten urtikarioiden kohdalla se ei aina ole täysin mahdollista, mutta yleensä vaikutusta pystytään vähentämään.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos ihottuma on laaja-alaista ja ihottuman lisäksi esiintyy turvotusta. Urtikaria voi olla myös vakavan allergisen yleisreaktion eli anafylaksian ensioire.

 

 

Minioppaissa käytetyt lähteet: Kansallisen Allergiaohjelman materiaalit, Duodecim Käypä Hoito -suositukset, Duodecim Terveysportti, alan asiantuntijat.


Tämä tieto on tuotettu jäsenmaksuilla. Liity jäseneksi!