Käsi-ihottuma

Ihottuman tehokas hoito estää oireiden pitkittymistä.

Käsi-ihottuma

Käsien ihottumaan on monia syitä. Ihottuman taustalla voi olla atooppista ekseemaa tai allergista kosketusihottumaa.

 Käsi-ihottuma voi johtua myös pitkäaikaisesta ärsytyksestä, kun kädet joutuvat päivittäin alttiiksi erilaisille ärsykkeille. Käsi-ihottuma on yleinen sairaus etenkin työikäisillä naisilla.

Käsi-ihottumassa ihoa suojaava pintakerros on vaurioitunut ja iho on tulehtunut. Ihottuman tehokas hoito heti alkuvaiheessa estää oireiden pitkittymistä. Ärsytysihottuma alkaa yleensä ihon kuivumisena, halkeiluna ja hilseilynä. Lisäksi voi ilmetä pistelyä ja punoitusta, mutta harvemmin kutinaa. Ihottuma alkaa monesti käden selässä peukalon puolella.  Ärtynyt iho lisää riskiä allergiselle kosketusihottumalle.

Allerginen kosketusihottuma ilmenee, kun ollaan kosketuksessa jonkin allergisoivan aineen kanssa. Punotus, turvotus, kutina ja paukamat altistumiskohdassa voivat ilmetä nopeasti, mutta voivat kehittyä myös hitaasti. Hitaassa reaktiossa turvotus on yleensä lievempää.

Käsi-ihottumia ennaltaehkäistään välttämällä ärsyttävien ja allergisoivien aineiden käsittelyä niin töissä kuin kotona. Käsien pesussa kannattaa käyttää haaleaa vettä ja pesuaineena hajusteetonta nestemäistä pesuainetta tai perusvoidetta. Kuivuuden estämiseksi on syytä rasvata kädet pesun jälkeen. Minimoi ärsyttävien/allergisoivien tekijöiden suora kosketus käyttämällä suojakäsineitä tai apuvälineitä.

Ärsyttäviä tekijöitä:

  • kuumuus, kylmyys
  • kosteus, pöly, lika
  • jatkuva käsien pesu, märkätyö
  • mekaaninen hankaus
  • pesu- ja puhdistusaineet
  • kemikaalit

Allergiset tekijät:

Suojakäsineiden oikea käyttö vähentää ihottumaoireilua ja altistumista. Käsineet ovat aina henkilökohtaiset ja niiden alla tulisi käyttää puuvillaisia aluskäsineitä. Aluskäsineet tulisi vaihtaa, kun ne kostuvat. Suojakäsineet tulee pestä käytön jälkeen. Työperäisestä käsi-ihottumaa epäiltäessä on tärkeää ottaa yhteys työterveyshuoltoon.

Käsi-ihottumaa hoidetaan perus- ja lääkevoiteilla. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos ihottuma ei ole parantunut kortisonirasvauksesta huolimatta 2- 4 viikon aikana.

Vinkkejä:

  • Käsikylpy: haaleaa, lämmintä vettä pesuvatiin sekä tilkka öljyä (+ merisuolaa). Kädet veteen 15 – 20 minuutiksi. Kuivaa pehmeällä pyyhkeellä. Rasvaus + puuvillakäsineet käteen yöksi
  • Pesunesteen sijaan voi käyttää kevyttä perusrasvaa pesuaineena
  • Suojaa kädet viimalta ja kylmettymiseltä ulkona liikkuessasi

 

 

Minioppaissa käytetyt lähteet: Kansallisen Allergiaohjelman materiaalit, Duodecim Käypä Hoito -suositukset, Duodecim Terveysportti, alan asiantuntijat.


Tämä tieto on tuotettu jäsenmaksuilla. Liity jäseneksi!